Chleb cukiniowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne i domowe pieczywo z dodatkiem startej cukinii. Idealny chleb do domowych kanapek. Polecam.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka maślanki
    płaska łyżeczka soli
    szczypta cukru
    1 opakowanie suszonych drożdży
    1 łyżka chia
    2 garście odciśniętej cukinii
    keksówka 27 x 8 x 8
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Chleb cukiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawałek cukinii myjemy i ścieramy na tarce, posypujemy kilkoma szczyptami soli, mieszamy i przekładamy na cedzak.
    Do miski przesiewany mąkę, wlewamy maślankę i dodajemy drożdże, cukier, chia, sól i odciśniętą cukinię.
    Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Następnie ciasto wyrabiamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy na 30 minut.
    Chleb pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około1 godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować