Chleb cukiniowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne i domowe pieczywo z dodatkiem startej cukinii. Idealny chleb do domowych kanapek. Polecam.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 szklanka maślanki
    płaska łyżeczka soli
    szczypta cukru
    1 opakowanie suszonych drożdży
    1 łyżka chia
    2 garście odciśniętej cukinii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb cukiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb cukiniowy 1. Kawałek cukinii myjemy i ścieramy na tarce, posypujemy kilkoma szczyptami soli, mieszamy i przekładamy na cedzak.
    Do miski przesiewany mąkę, wlewamy maślankę i dodajemy drożdże, cukier, chia, sól i odciśniętą cukinię.
    Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Następnie ciasto wyrabiamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy przynajmniej na 30 minut.
    Chleb pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Drożdże Mąka Maślanka Nasiona chia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować