Chleb codzienny z czarnuszką

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Domowy chleb pszenno-żytni z ziarenkami czarnuszki pieczony na drożdżach. Szybki i łatwy- dla początkujących.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej typ 750
    200 g mąki żytniej typ 720
    1/2 szklanki mleka
    1 szklanka wody
    25 g świeżych drożdży
    czubata łyżeczka soli
    łyżeczka cukru
    łyżka oleju
    2 łyżki czarnuszki
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Chleb codzienny z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Robimy rozczyn.
    Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko ( temp. do 30 °C), wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i dwie łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, aby rozczyn wyrósł.
  • o 2. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki. Łączymy je najpierw łyżką, potem wyrabiamy ciasto rękoma do momentu, aż zacznie odchodzić od rąk. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  • o 3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i "przebijamy", czyli chwilę wyrabiamy. Podsypujemy ciasto odrobiną mąki, aby się nie kleiło. Formujemy kulę i przekładamy ją do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na 20- 30 minut. Ciasto ma wyrosnąć do brzegów foremki. Wyrośnięty chleb nacinamy na środku i smarujemy żółtkiem rozbełtanym z mlekiem. Będzie po upieczeniu miał chrupiącą i lśniącą skórkę.
    Wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 50 minut.
    Chleb z czarnuszką gotowy!

Porady

Wszystkie użyte do ciasta składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko do rozczynu nie może być zbyt ciepłe (odpowiednia temp. do 30 °C). Rozczyn i ciasto idealnie wyrośnie w temp. 25-30 °C. Cukier w rozczynie jest obowiązkowy, bo jest pożywką dla drożdży, bez niego nie wyrosną. Ciasto nie może stać w przeciągu, jeśli nie mamy odpowiedniego miejsca możemy je umieścić w piekarniku nagrzanym do 30 °C. Wszystko wydaje się skomplikowane, ale po 2-3 razach, jeśli będziemy trzymać się kilku prostych reguł, chleby będą nam wychodziły jak malowane.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować