Codzienny chleb pszenny

2.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybki w przygotowaniu chlebek pszenny, miękki w środku i chrupiący na zewnątrz. To, że jest tak smaczny i błyskawicznie znika oraz łatwość w jego przygotowaniu powodują, że można go wypiekać dosłownie codziennie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    500 ml lekko ciepłej wody
    7 g drożdży instant
    1 płaska łyżeczka cukru
    1,5 płaskiej łyżeczki soli
    2 łyżki oleju np. rzepakowego
    1 łyżka maku
Wystaw ocenę:

2.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Codzienny chleb pszenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misie robota wymieszać mąkę z drożdżami instant, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto za pomocą haka do ciasta.
  • 2. Miskę z ciastem przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić na ok. 40 minut w ciepłym miejscu, aż urośnie i podwoi swoją objętość.
  • 3. Brzegi i dno formy keksówki o długości 30 cm wysmarować olejem i posypać mąką. Przełożyć do formy wyrośnięte ciasto i posypać po wierzchu makiem. Ciasto nie musi ponownie wyrastać w foremce.
  • 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C, góra- dół, przez 60 minut.
  • 5. Po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika i pozostawić na ok. 5 minut w formie, następnie wyjąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Porady

Do chleba można dodać ulubione pestki lub nasiona

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Mak Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować