Chleb pszenny codzienny

0 (0 ocen)

Tradycyjny, codzienny chlebek wypiekany z mąki pszennej. Ma chrupiącą skórkę i puszysty miąższ.

Składniki:

  • 10 g świeżych drożdży
    400 ml letniej wody
    600 g mąki pszennej typ 750
    10 g soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny codzienny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać ze 100 ml letniej wody. Dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i odstawić na 30-60 minut do "ruszenia drożdży".

    Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest sprężyste i jednolite. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto i dłonie mąką.

    Przełożyć do czystej miski, oprószonej wcześniej mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny do pierwszego wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość). W połowie tego czasu można odgazować ciasto dłonią, dzięki czemu chlebek będzie bardziej puszysty.

    Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić- tym razem króciutko i uformować w podłużny bochenek. Przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 1,5 godziny do napuszenia. Dobrze, by miejsce gdzie chlebek wyrasta, było ciepłe i bez przeciągów.
  • 2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.C, umieszczając na dole piekarnika naczynie z wodą. Po to?? Po to, by chlebek piekł się w zaparowanym piekarniku, dzięki czemu po upieczeniu uzyskamy lśniącą i chrupiącą skórkę :)

    Chlebek nacechować nożem i wstawić do piekarnika. Piec przez 40-45 minut do ładnego koloru. Dobrze upieczony, po uderzeniu od spodu, wyda głuchy odgłos.
    Po tym czasie wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!

Porady

Chlebek można wyrobić wieczorem i włożyć do lodówki na pierwsze wyrastanie. Rano wystarczy krótko wyrobić, uformować, odstawić do napuszenia i upiec. Pamiętajcie, by piec go w zaparowanym piekarniku, dzięki czemu otrzymamy naprawdę wyjątkowo smaczną skórkę ;) Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia"

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pszenica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować