Chińskie bułeczki z pekińską

4.46 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem emerytowaną nauczycielką. W wolnym czasie chętnie czytam i dogadzam mojej rodzinie, przygotowując różne przysmaki. Jednym z nich są te właśnie chińskie bułeczki.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 1/2 margaryny
    ● 1/2 kg mąki
    ● 3/4 szkl. mleka
    ● sól
    ● cukier
    ● jajko
    ● 3 dag świeżych drożdży
    Farsz:
    ● 1,5 główki kapusty pekińskiej
    ● 30 dag pieczarek
    ● cebula
    ● olej
    ● puszka kukurydzy
    ● 2 łyżki grzybowego sosu sojowego
    ● 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    ● 1/2 łyżeczki curry
    ● jajko
Wystaw ocenę:

4.46 (173 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Chińskie bułeczki z pekińską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy
    gładkie ciasto i rozwałkowujemy na placek grubości
    1/2 cm. Kroimy w kwadraty
    o boku ok. 10 cm.
  • 2. Kapustę kroimy w ćwiartki,
    sparzamy i dokładnie odciskamy.
    Przepuszczamy przez maszynkę
    do mielenia mięsa. Cebulę
    i pieczarki drobno kroimy
    i smażymy na oleju. Dodajemy
    do kapusty razem z osączoną
    kukurydzą i koncentratem. Mieszamy
    i doprawiamy do smaku.
  • 3. Farsz nakładamy po przekątnej
    na kwadraty z ciasta. Sklejamy
    dwa przeciwległe rogi.
    Bułeczki smarujemy rozkłóconym
    jajkiem i pieczemy na rumiano
    w piekarniku rozgrzanym
    do temperatury 180 °C.

Porady

● Do farszu możemy również dodać 2-3 łyżki drobno pokrojonej i podduszonej papryki. ● Zamiast koncentratu pomidorowego można użyć np. pomidorów z puszki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.96 (157 ocen)

image-00hd1gq

To może cię zainteresować