Cheesurgery wołowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Dziś zachęcamy Was do przygotowania domowego cheesburgera przygotowanego od podstaw własnoręcznie, od zmielenia mięsa po upieczenie bułek. Przepis powstał korzystając z książki "Burgery na milion sposobów" Smallwood Vicky.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Na hamburgery:

    500 g mięsa mielonego wołowego
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżka mleka
    1 jajko
    2 łyżki musztardy dijon
    sól, pieprz, majeranek, oregano, rozmaryn
    olej do smarowania

    Na bułki:

    240 ml mleka
    20 g drożdży świeżych
    1 łyżka cukru
    480 g mąki pszennej
    1 jajko + 1 jajko do smarowania
    2 łyżki miękkiego masła

    Ponadto:

    sałata zielona
    pomidor
    ogórek świeży/ konserwowy
    cebula
    keczup
    musztarda
    6 łyżek jogurtu greckiego
    pęczek zielonej cebulki
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    5 plastrów żółtego sera
    opcjonalnie sezam
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cheesurgery wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Hamburgery:
    1. Mięso przekładamy do miski i dodajemy bułkę tartą, mleko, musztardę, jajko, sól, pieprz, oregano, majeranek, rozmaryn.
    2. Wszystko dokładnie wyrabiamy, ale nie za długo, ponieważ burgery będą zbyt twarde.
    3. Mięso dzielimy na pięć części i z każdej formujemy kotlety. w środku kciukiem robimy niewielkie wgłębienie. Schładzamy w lodówce przez 30 minut.
    4. Po tym czasie smażymy mięso na patelni grillowej/grillu na średnim ogniu. Najpierw przez 3 minuty z jednej strony, później przewracamy, kładziemy po plasterku żółtego sera i dopiekamy przez kolejne 5 minut. Mięsa nie dociskamy, nie przesuwamy, tak, aby soki z niego nie wypłynęły.
    5. Po upieczeniu odstawiamy na 2-3 minuty, aby odpoczęły


  • 2. Bułki:
    metoda ręczna:
    6. W garnuszku podgrzewamy lekko mleko. Dodajemy do niego drożdże i cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
    7. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dokładamy jajko, masło i wyrośnięty zaczyn.
    8. Wyrabiamy rękoma dokładnie elastyczne, gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, na ok. 1 godzinę.
    9. Po tym czasie z ciasta formujemy 5 dużych, okrągłych bułek. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i sypiemy sezamem. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
    10. Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach opcja pieca góra-dół. Odstawiamy do ostudzenia.
    metoda dla maszynistów:
    Na dno pojemnika wlewamy lekko ciepłe mleko, masło, sól. wsypujemy mąkę, drożdże i cukier. Włączamy opcję ugniatania i wyrośnięcia ciasta. Po tym formujemy bułki i postępujemy jak w ręcznej metodzie.
  • 3. Ponadto:
    11. Jogurt grecki łączymy z posiekaną zieloną cebulką i czosnkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem.
    12. Bułki dzielimy na dwie części.
    13. Dolną bułkę smarujemy keczupem, na to kładziemy sałatę i smarujemy musztardą. Kładziemy mięso, plasterki pomidorów, ogórków, cebuli. Drugą część bułki smarujemy sosem czosnkowym. Składamy i zajadamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować