Chatka puchatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę ucieramy robotem z cukrem, później dodajemy stopniowo cały ser tłusty trzykrotnie zmielony.
2.Herbatniki rozkładamy na twardym podłożu ( taca, deska). Układamy je w sposób jak na zdjęciu pokazane. Połowę masy białej rozkładamy na herbatniki.
3.Do pozostałej części masy dodajemy łyżkę kakao i mieszamy robotem, aż uzyskamy efekt masy kakaowej.
4.Na jasną masę rozkładamy ponownie herbatniki w taki sam sposób jak na początku.
5.Na rozłożone herbatniki kładziemy masę kakaową. Na samym środku robimy mały rowek łyżeczką wzdłuż ciasta i polewamy galaretką zaczynającą się stężać.
6.Ciastka od samego spodu składamy by utworzyć piramidę (dobrze jest składać w dwie osoby by jedna zaczynała z jednego końca a drug z drugiego). Na złożone ciasto położyć polewę.
7.Na gazie w małym garnczku robimy polewę. Należy dodać 2 duże łyżki wody i dodać margarynę, gdy się rozpuści dodajemy cukier a na samym końcu kakao i chwile gotujemy aż polewa zrobi się gęstsza. Polewamy na szczyt ciasta wzdłuż.( Polewę można również zakupić gotową.)
Komentarze