Paprykę marynuję co roku według sprawdzonego przepisu mojej Mamy. Smakuje nam wybornie i jest tak kusząca, że otwieramy słoiki następnego dnia po jej zrobieniu. Więc by starczyło do zimy należy ją produkować i produkować ...
30 min
Składniki:
• 1,5 kg papryki
• 5 szklanek wody, 1 szklanka octu 10%, 1 szklanka cukru
• 1 płaska łyżka soli
• liście laurowe, gorczyca, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego
• olej
Marynowana papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę myjemy, a następnie należy sparzyć wrzątkiem.
Następnie przygotowujemy zalewę : 5 szklanek wody, 1 szklanka cukru, 1 płaska łyżka soli,a na koniec szklanka octu. Zagotować zalewę. Paprykę układamy ciasno w słoikach , zalewamy zalewą i do każdego słoika dodajemy ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu, gorczycę i liścia laurowego. Na koniec dajemy łyżkę oleju. Zamykamy szczelnie słoiki. Pasteryzujemy 10-15 min w gorącej wodzie. Gotowe!
Komentarze