Marynowana papryka

4.5 (164 ocen)

  • 30 min

Paprykę marynuję co roku według sprawdzonego przepisu mojej Mamy. Smakuje nam wybornie i jest tak kusząca, że otwieramy słoiki następnego dnia po jej zrobieniu. Więc by starczyło do zimy należy ją produkować i produkować ...

  • 30 min

Składniki:

  • • 1,5 kg papryki
    • 5 szklanek wody, 1 szklanka octu 10%, 1 szklanka cukru
    • 1 płaska łyżka soli
    • liście laurowe, gorczyca, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego
    • olej
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowana papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy, a następnie należy sparzyć wrzątkiem.
    Następnie przygotowujemy zalewę : 5 szklanek wody, 1 szklanka cukru, 1 płaska łyżka soli,a na koniec szklanka octu. Zagotować zalewę. Paprykę układamy ciasno w słoikach , zalewamy zalewą i do każdego słoika dodajemy ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu, gorczycę i liścia laurowego. Na koniec dajemy łyżkę oleju. Zamykamy szczelnie słoiki. Pasteryzujemy 10-15 min w gorącej wodzie. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pasteryzacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować