Domowe latte macchiato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy na małym gazie dodając 1 łyżeczkę cukru, ale nie zagotowujemy. Międzyczasie zaparzamy kawę rozpuszczalną w imbryku dodając 2 łyżeczki cukru. Gotowe mleko , lecz nie całe przelewamy do przygotowanej wysokiej szklanki, a resztę mleka spieniamy spieniaczem by powstała pianka. Do szklanki przekładamy powstałą piankę, która utrzymuje się na mleku. Do spienionego mleka dolewamy po ściance szklanki zaparzoną kawę.Składniki wówczas ładnie się rozwarstwią, tworząc trójkolorową kompozycję. ( Po lewej stronie kawa Mokate Gold, po prawej Nescafe Creme)
2.Kawę Latte można przygotować również dzieciom zastępując kawę rozpuszczalną kakaem puchatkiem :)
Porady
na koniec piankę można posypać kakaem lub czekolada startą
Komentarze