Chałwowy sernik na kruchym spodzie

4.5 (178 ocen)

Puszysta, nie za słodka masa serowa, kruche ciasto, słodziutka polewa i chrupiące płatki migdałowe składają się na to wyśmienite ciasto. Doskonałe na wiele okazji :)

Składniki:

  • Ciasto:

    1 szkl mąki pszennej
    1 szkl mąki krupczatki
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szkl cukru zwykłego
    1 duże jajko
    130g zimnego masła
    1 łyżka kwaśnej śmietany

    Masa serowa:

    1200g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie
    5 jajek
    1/2 szkl cukru zwykłego
    1 cukier waniliowy
    200ml śmietanki kremówki
    250g chałwy waniliowej

    Polewa i dekoracja:

    200g chałwy
    125ml śmietanki kremówki
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Chałwowy sernik na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki na ciasto 1. Ciasto: przesiewamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, dodajemy mąkę krupczatkę i pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Odkładamy je do lodówki na pół godziny.
  • Masa i piana z białek 2. Masa: oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrami na puch, następnie nadal ucierając dodajemy porcjami połowę sera, wlewamy połowę śmietanki, później dodajemy drugą połowę sera i pozostałą część śmietanki. Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę i ucieramy całość do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką.
  • 3. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim spód blachy o wym. 30x20cm (lub mniejszej), wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez ok. 10 minut, po czym wyciągamy i wylewamy na nie masę serową. Całość wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy w 180ºC przez 50 – 55 min. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
  • 4. Polewa: rozkruszamy chałwę (np. blenderem), wlewamy śmietankę, mieszamy i podgrzewamy całość, ciągle mieszając do gładkości . Wylewamy na sernik, posypujemy płatkami migdałowymi.

Porady

Do masy i polewy możemy użyć również chałwy o innym smaku. Zamiast polewą z chałwy, możemy wierzch ciasta ozdobić polewą czekoladową. Ciasto można zamrozić, po odmrożeniu jego jakość się nie zmienia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować