Chałwa marchewkowa z kardamonem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Słoneczny deser prosto ze Sri Lanki. Cudownie pachnie i smakuje... baaardzo słodko. Poprawia nastrój w kilka sekund.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:


  • - marchew: 250 gramów
    - cukier: 1 szklanka
    - mleko: 0.5 szklanki
    - woda: 0.25 szklanki
    - orzechy nerkowca (pokrojone i uprażone): 8 sztuk
    - masło ghee (można użyć margaryny): 3 łyżki
    - kardamon (może być mielony ja ziarenka roztarłam w moździerzu): 3 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chałwa marchewkowa z kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obrać i zetrzeć na bardzo drobnej tarce. Rozgrzać łyżkę ghee, włożyć tartą marchew i smażyć 5 minut.
  • 2. Potem wlać wodę i mleko i gotować jeszcze ok. 15 minut. Następnie dodać cukier, resztę ghee i kardamon.
  • 3. Wymieszać i dalej gotować, aż masa zacznie gęstnieć i odstawać od ścianek naczynia (trzeba mieszać, bo może się przypalić). Dodać pokrojone i uprażone nerkowce.
  • 4. Zdjąć z ognia, przełożyć do natłuszczonego naczynia. A gdy zastygnie, pokroić dowolnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Kardamon Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować