Chałki maślane

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Domowe wypieki są najlepsze. Proponuję chałki, które zawsze się udają. Przepis mam od mamy,świetnej kucharki, od niej uczę się wszystkiego.

Składniki:

  • ● 4 dag drożdży
    ● 55 dag mąki pszennej
    ● 1/2 szkl. mleka
    ● duże jajo
    ● 2 łyżki masła
    ● 2-3 łyżki cukru
    ● żółtko
    ● 2 łyżki maku, sezamu lub pestek słonecznika do posypania chałek
    ● szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chałki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chałki maślane 1. Drożdże rozcieramy z łyżką
    cukru, zalewamy ciepłym mlekiem
    i mieszamy z trzema łyżkami
    mąki. Odstawiamy. Do
    miski wsypujemy mąkę i sól. Robimy dołek, wlewamy wyrośnięte
    drożdże, jajko rozkłócone
    z pozostałym cukrem, roztopione
    ciepłe masło i 4 łyżki wody.
    Mieszamy i zagniatamy ciasto.
    Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Gdy ciasto podwoi objętość,
    ponownie zagniatamy. Dzielimy
    na 3 części. Z każdej formujemy
    wałki równej długości i zaplatamy
    warkocz. Końce łączymy
    i podwijamy pod spód. Przekładamy
    na blachę wysmarowaną
    tłuszczem i odstawiamy na
    20-30 minut do wyrośnięcia.
    Wierzch smarujemy żółtkiem
    i posypujemy makiem, słonecznikiem
    lub sezamem. Pieczemy
    25-30 minut w temp. 200 °C.

Porady

● Chałki możemy przed pieczeniem posypać kruszonką zagniecioną z 20 dag mąki, 10 dag cukru oraz 10 dag roztopionego, ciepłego masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPK_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować