Chaczapuri z serem i szpinakiem

4.49 (178 ocen)

Chaczapuri to regionalna potrawa kuchni gruzińskiej

Składniki:

  • Ciasto :
    400 g mąki pszennej typ 500
    20 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    100 ml mleka
    100 ml kefiru
    1/2 łyżeczki soli
    4 łyżki oleju

    Nadzienie :
    270 g sera typu feta
    2 solidne garście szpinaku
    150 g mozzarelli w bloku
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chaczapuri z serem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z cukrem.
    Mleko i kefir o temperaturze pokojowej wymieszać z olejem, wlać do drożdży i ponownie wymieszać.
    Cały ten płyn wlać do masy robota z hakiem i wsypać mąkę a potem wyrobić ciasto.
    Oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia zakryte ściereczką.
    Gdy ciasto rośnie mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szpinak posiekać i razem z serem typu feta umieścić w misce i dokładnie połączyć składniki.
    Nadzienie podzielić na 5 części i uformować kulki.
    Gdy ciasto wyrośnie ponownie wyrobić, podzielić tak jak nadzienie na 5 części a potem z każdej uformować kulkę.
    Można kulki rozwałkować walkiem lub po prostu za pomocą dłoni uformować placki.
    Na środku umieścić kulkę nadzienia i dobrze zlepić ciasto u góry, odwrócić je i dłońmi uformować okrągły placek uważając aby ciasto nie pękło.
  • 2. Chaczapuri smażyć z obu stron na patelni z odrobiną oleju na złoto brązowy kolor aż ciasto będzie usmażone.
    ( Można upiec w piekarniku ).
    Podawać na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować