Foccacia a`la caprese

0 (0 ocen)

Pyszna przekąska na wszelkie okazje :)

Składniki:

  • Ciasto:
    - pół kilo mąki pszennej typ.650
    - ok 10gr drożdży
    - 50 ml oliwy z oliwek
    - solidna łyżka soli
    - łyżeczka cukru
    -250g ciepłej wody

    Nadzienie:
    - 6 pomidorków koktajlowych
    - 125 g mozzarelli
    - listki świeżej bazylii
    - sól, pieprz, czosnek do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Focaccia Przystawki Przekąski

Foccacia a`la caprese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek ciasto . Drożdże rozpuszczamy w połowie ciepłej wody, dodać cukier dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Sól rozpuszczamy w 50 ml ciepłej wody ( z tej , którą mamy juz przygotowaną) . Mąkę mieszamy z pozostałą wodą i chwilę wyrabiamy po czym dodajemy zaczyn drożdżowy i znów wyrabiamy- na koniec dodajemy wodę z solą i znów wyrabiamy przez 3-5 min . Na koniec dodajemy oliwę i znów wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok.30 min do wyrośnięcia.
    Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 równe części, każdą rozwałkowujemy na szerokość blachy do pieczenia . Blachę smarujemy oliwą , kładziemy na to ciasto i nakłuwamy widelcem. Posypujemy solą , pieprzem, posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pomidorki kroimy w ćwiartki i rozsypujemy po cieście. Bazylię drzemy na kawałeczki i rozsypujemy po pomidorkach. Ser kroimy w kawałeczki i rozkładamy po cieście.
    Każdy placek pieczemy w temp.200C ( piekarnik góra- dół) na około 15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Przekąska

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Wytrawne placuszki a`la caprese

To może cię zainteresować