Cebularze z makiem

4.99 (189 ocen)

  • 60 min

Pyszne drożdżowe cebularze z makiem, uwielbiamy je..

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto;
    1 kg mąki pszennej
    8 dag drożdży
    2 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka margaryny
    2 jajka

    Farsz:
    6 cebul
    2 łyżki maku
    2 łyżki oleju
    sól pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.99 (189 ocen)

Cebularze z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • robimy ciasto drożdzowe 1. Ciasto:
    1,5 szklanki mleka podgrzać żeby było ciepłe dodać cukier wkruszyć drożdże ,na wierzch sypnąć łyżkę mąki pszennej i odstawić do podrośnięcia.

    Jaja ucieramy wsypujemy mąkę solimy ,wlewamy resztę mleka i gotowy zaczyn wyrabiamy ręką ciasto,tak długo aż zacznie odchodzić od ręki dodać jeszcze łyżkę margaryny zagnieść ponownie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta.
  • dusimy cebulę dodajemy mak 2. Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę podlewamy olejem i dusimy do miękkości pod koniec doprawiamy solą i pieprzem ,dodajemy suchy mak i jeszcze chwilę dusimy.Odstawiamy.
  • na wyrośnięte ciasto nakładamy farsz 3. Z gotowego ciasta formujemy małe kule spłaszczamy ręką na to nakładamy po łyżce dwie farszu,,układamy na blasze i pieczemy na rumiano ,około 25 min w temp 180*.Podawać gorące polane ketchupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować