Cebularze

5 (168 ocen)

  • 50 min

Lubelszczyzna słynie z tego pysznego wypieku. Cebularza można zabrać na drugie śniadanie do szkoły, do pracy, na wycieczkę lub poczęstować niespodziewanych gości.

  • 50 min

Składniki:

  • 3 szkl mąki
    50 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 1/2 łyżeczki soli
    3 łyżki oleju
    1 żółtko
    1 1/2 szkl ciepłej wody

    3 cebule
    1 łyżka suchego maku
    2 łyżki oleju
    sól
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Cebularz Placki

Cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cebula 1. Cebulę obrać, pokroić w piórka, posolić dodać mak i krótko zeszklić na patelni.
  • Ciasto 2. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Do miski przesiać mąkę, dodać płynne drożdże wodę żółtko i sól. Wyrobić elastyczne ciasto pod koniec dodać olej i jeszcze raz dobrze wyrobić.Odstawić na 15 minut.
  • Placki 3. Z ciasta zrobić 10 placków cieńszych na środku. Brzegi posmarować roztrzepanym białkiem. Na środek każdego placka wyłożyć cebulę, można jeszcze posypać makiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4. Pieczemy 15 - 20 minut w temperaturze 180*C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Drugie śniadanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować