Cebularz jest dla Lubelszczyzny tym czym jest oscypek dla Górali a lubelskie piekarnie pilnie strzegą tajemnicy swoich receptur cebularzowych. A ja uchylam rąbka tajemnicy...;)
Cebularze lubelskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz najlepiej jest przygotować dzień wcześniej. Cebulę obgotować we wrzątku, wrzucić gorącą do słoika, dodać mak, sól i olej. Słoik zakręcić, wstrząsać do wymieszania składników. Po wystygnięciu wstawić do lodówki.
2.Drożdże pokruszyć, zalać częścią ciepłego mleka, dodać cukier i dwie łyżki mąki. Zostawić do lekkiego podrośnięcia.
Masło rozpuścić w pozostałym mleku. Jajko rozbełtać widelcem.
Do mąki wsypać sól, dodać zaczyn i mleko z margaryną. Zostawić ok. 1 łyżki
3.Masło rozpuścić w pozostałym mleku. Jajko rozbełtać widelcem.
Do mąki wsypać sól, dodać zaczyn i mleko z margaryną. Zostawić ok. 1 łyżki jajka (do smarowania placków), resztę dodać do ciasta. Zagnieść na elastyczne odchodzące od ręki ciasto (ewentualnie podsypać mąką). Zostawić do wyrośnięcia. Wystarczy pół godziny.
4.Wyrośnięte ciasto wyrzucić na stolnicę i podzielić na 11-12 części. Każdą z nich zagnieść lekko i formować na placki o średnicy 12-15 cm. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem. Smarować placki jajkiem, a na środek ułożyć cebulę. Odstawić placki na chwilę do podrośnięcia.
Piec ok. 20 min w 200C do zrumienienia.
Komentarze