Cantuccini z migdałami i pekanami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Wspaniały specjał kuchni Włoskiej, twarde ciasteczka Cantuccini z dużą ilością bakalii i orzechów. Można zrobić większa ilość i przechowywać je w słoju lub puszce, idealne do chrupania lub moczenia w mleku. Moje ciasteczka z dużą ilością prażonych migdałów i pekanów, wyborne...

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:

    - 25 dag mąki pszennej, u mnie typ 500
    - 15 dag migdałów pomieszanych z orzechami
    - 15 dag cukru brązowego
    - 2 jajka, najlepiej wiejskie
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - wanilia z jednej laski
    - szczypta soli
    - 1 kopiata łyżka masła, roztopione i wystudzone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cantuccini z migdałami i pekanami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Orzechy i migdały prażymy 2-3 minuty na suchej patelni, energicznie potrząsając aby ich nie przypalić.

    2. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce, zagniatamy ciasto, gdy jest już elastyczne dodajemy migdały i zagniatamy aby równomiernie rozłożyły się w cieście. Gotowe ciasto odkładamy na 1 godzinę do lodówki aby odpoczęło.

    3. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części, z każdej części rolujemy wałeczek i układamy w dużych odstępach na blaszce do pieczenia. Czas pieczenia ok. 15 minut w 200 C. Podpieczone wałeczki ciasta wyciągamy z piekarnika, bardzo ostrym nożem kroimy w podłużne ciasteczka, układamy z powrotem na blaszce i opiekamy po ok. 5 minut z każdej strony, aż się zrumienią.

    4. Po wystudzeniu przekładamy do słoja lub puszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować