Sernik z karmelem i pekanami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie spodu:
Herbatniki zmiksować drobno(ja użyłam malaksera) z masłem solą.
Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem do pieczenia.
Spód podpiekamy (w wcześniej rozgrzanym piekarniku) 10 minut w 200 stopniach.
Blachę wyjąć z piekarnika, a temperaturę zwiększyć do 240 stopni.
Przygotowujemy masę serową.
Za pomocą miksera ser mieszamy z cukrami.
Dodać budyń, ekstrat waniliowy, a następnie po jednym jajku.
Wciąż mieszając wsypać mąkę ziemniaczaną.
Jednolitą całość przelać na kruchy spód.
Piec przez 10 minut, a następnie nie otwierając piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec przez kolejne 40-45 minut.
Sernik pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Po tym czasie przygotowujemy karmel.
Na rozgrzanej patelni rozpuścić cukier.
Dodać masło i w trakcie mieszania - śmietankę.
Całość podgrzewać aż masa zgęstnieje i stanie się lekko brązowa.
Karmel natychmiast przelać na wierzch ciasta, posypać orzechami oraz odrobiną soli.
Całość włożyć do lodówki (najlepiej na kila godzin).
Komentarze