Cannelloni z tuńczykiem i papryką

0 (0 ocen)

Nie przepadam za mięsem mielonym więc gdy nachodzą mnie smaki na lasagne lub cannelloni, przygotowuję je z tuńczykiem :) Danie proste w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne, polecam :)

Składniki:

  • 16 rurek cannelloni

    puszka krojonych pomidorów
    2 puszki tuńczyka w sosie własnym
    mała czerwona papryka
    mała czerwona cebula
    przyprawa ognista z młynka
    2 łyżki soku z cytryny
    łyżka cukru
    łyżka oliwy

    sos:

    2 łyżki masła
    kopiasta łyżka mąki
    szklanka mleka
    3 łyżki startego sera żółtego o ostrym smaku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cannelloni z tuńczykiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę.

    Podsmażamy na łyżce oliwy i zalewamy pomidorami z puszki.

    Dodajemy cukier, pikantną przyprawę (ilość wg uznania) i sok z cytryny, gotujemy około 10 minut.
  • 2. Następnie dodajemy odsączonego tuńczyka, mieszamy.

    Mieszanką nadziewamy rurki cannelloni i układamy je jedna obok drugiej w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
  • 3. W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy aby nie było grudek.

    Wlewamy mleko cały czas mieszając i na małym ogniu gotujemy aż zgęstnieje.

    Na koniec dodajemy ser i mieszamy aż się rozpuści.

    Solimy i pieprzymy do smaku.
  • Cannelloni z tuńczykiem i papryką 4. Zalewamy nadziane rurki i posypujemy jeszcze pikantną przyprawą.

    Zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Papryka Pomidor Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować