Calzone z pieczarkami i szpinakiem

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Propozycja dla lubiących pizzę lub ciasto drożdżowe faszerowane na wytrawnie. Dzisiaj pomysł na coś w rodzaju calzone z pieczarkami i szpinakiem. Nadzienie o tyle proste o ile bosko smakuje. Uwierzcie trudno się oderwać. Serdecznie zapraszam:)

  • 45 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    110 g mąki typ 00

    1/2 opakowania drożdży instant

    3 g cukru

    Szczypta soli

    Woda ile zbierze mąka

    Nadzienie:

    60 g pieczarek

    30 g szpinaku świeżego

    1/2 cebuli

    1 łyżka oleju rzepakowego

    50 g mozzarelli Light

    Sól pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Calzone

Calzone z pieczarkami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Do miski przełożyć mąkę, dodać drożdże, sól i cukier. Wymieszać. Stopniowo dodajemy wyrobić na gładkie ciasto. Przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia. Max pół godziny.
  • 2. Nadzienie:

    W międzyczasie gdy ciasto rośnie przygotować farsz. Cebulę pokroić w małą kostkę. Pieczarki pokroić na ósemki. Szpinak posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę. Zeszklić. Wrzucić pieczarki i szpinakiem. Dusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia i ostudzić.

Porady

Wykonanie: Wyrośnięte ciasto lekko rozwałkować na okrągły placek. Na jednej połowie ułożyć farsz, zostawić brzeg o szerokości 1 cm. Przykryć drugą połową ciasta i dokładnie zlepić. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić na 15 minut, po czym wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 20 minut. 1 sztuka to 570 kcal.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Szpinak Mąka 00

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować