Calzone z kaszą i szpinakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

...czyli włoski nadziewany pieróg. Nadziałam go pęczakiem, szpinakiem i fetą i podałam z dipem czosnkowo-koperkowym. Smacznie i zdrowo.

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki orkiszowej jasnej
    170 g mąki orkiszowej razowej
    1,5 łyżeczki suchych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki oliwy
    ok. 250 ml ciepłej wody

    1 rozbełtane jajko do smarowania pierogów

    Nadzienie:
    400 g szpinaku, u mnie mrożony
    250 g ugotowanej kaszy jęczmiennej, tzw. pęczak
    150 g fety
    sól, pieprz cayenne

    Dip:
    250 g naturalnego jogurtu
    2 ząbki czosnku
    2-3 gałązki koperku
    sól, pieprz, odrobina cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Calzone z kaszą i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak, jeśli jest zamrożony pozostawiamy do całkowitego rozmrożenia.
  • 2. Ciasto: do miski wsyp mąki, dodaj suche drożdże, sól, cukier, oliwę i stopniowo dodawaj wodę. Czasami ciasto potrzebuje więcej wody, a czasami mniej. Wyrabiaj ciasto, aż będzie odchodzić od rąk. Przełóż do miski, a miskę przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
  • 3. Rozmrożony szpinak odciśnij z nadmiaru wody, dodaj do niego kaszę, wkrusz rękoma fetę lub rozgnieć ją widelcem, dopraw solą i pieprzem cayenne.
  • 4. Dip: czosnek przeciśnij przez praskę, koperek drobno posiekaj, wymieszaj z jogurtem, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  • Nadziewanie pieroga 5. Po wyrośnięciu ciasto przełóż na stolnicę, podziel na 5 kawałków i każdy rozwałkuj niezbyt cienko na kształt koła o średnicy ok. 20-25 cm. Na środek każdego koła nałóż nadzienie, zostawiając trochę wolnego od brzegów. Ciasto złóż jak pieróg, zlep brzegi i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy smaruj rozbełtanym jajkiem.
  • Pierogi przed pieczeniem 6. Pierogi piecz w 200 st. C ok. 20-25 minut. Podawaj z dipem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować