Calzone z kaszą i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak, jeśli jest zamrożony pozostawiamy do całkowitego rozmrożenia.
2.Ciasto: do miski wsyp mąki, dodaj suche drożdże, sól, cukier, oliwę i stopniowo dodawaj wodę. Czasami ciasto potrzebuje więcej wody, a czasami mniej. Wyrabiaj ciasto, aż będzie odchodzić od rąk. Przełóż do miski, a miskę przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
3.Rozmrożony szpinak odciśnij z nadmiaru wody, dodaj do niego kaszę, wkrusz rękoma fetę lub rozgnieć ją widelcem, dopraw solą i pieprzem cayenne.
4.Dip: czosnek przeciśnij przez praskę, koperek drobno posiekaj, wymieszaj z jogurtem, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
5.Po wyrośnięciu ciasto przełóż na stolnicę, podziel na 5 kawałków i każdy rozwałkuj niezbyt cienko na kształt koła o średnicy ok. 20-25 cm. Na środek każdego koła nałóż nadzienie, zostawiając trochę wolnego od brzegów. Ciasto złóż jak pieróg, zlep brzegi i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy smaruj rozbełtanym jajkiem.
6.Pierogi piecz w 200 st. C ok. 20-25 minut. Podawaj z dipem.
Komentarze