Calzone z pieczarkami i kurczakiem

4.49 (167 ocen)

  • 2 godz.

Calzone to ciasto drożdżowe zwinięte w pieroga i nadziane różnymi farszami. Pyszna alternatywa dla tradycyjnej włoskiej pizzy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki (na 6 calzone):
    400 g mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka cukru
    20 g świeżych drożdży
    1 szklanka (250 ml) ciepłej wody (nie gorącej!)
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka mąki
    Farsz:
    1 łyżka oliwy z oliwek
    500 g pieczarek
    1 pojedyncza pierś z kurczaka
    1 duża cebula
    1/2 kostki sera feta
    1 łyżka tymianku
    1/4 łyżeczki chili
    1 ząbek czosnku
    świeżo zmielony pieprz ziołowy (do smaku)
    sól lub domowa jarzynka (do smaku)
    Dodatkowo:
    1 jajko
    1 łyżka mleka
    2 łyżki ziaren sezamu (lub kminku)
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Calzone z pieczarkami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski i wsypać sól. Drożdże pokruszyć do kubka, dodać cukier, wodę i 1 łyżkę mąki. Rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Podrośnięte drożdże dodać do mąki i zagnieść ciasto, podlać oliwą. Wyrobić około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Miskę z zagniecionym ciastem przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 45 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Na patelni rozgrzać oliwę. Na oliwę wrzucić pokrojoną w kostkę pierś. Usmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki pokrojone na plasterki. Podsmażyć do odparowania wody. Pod koniec dodać fetę w kostkach, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Przestudzić. Wyrośnięte ciasto rzucić na stolnicę i odgazować wyrabiając przez chwilę. Rozwałkować na około 0,5 cm płat i wykrawać okręgi średnicy około 20 cm. Na jedną stronę pieroga nakładać po 2-3 łyżki farszu i sklejać brzegi dobrze dociskając. Można użyć widelca lub pomóc sobie zwilżonym wodą palcem. Calzone ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka. Posypać sezamem (kminkiem) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec około 30 minut do zarumienienia i upieczenia się ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Grzyby Mięso Pieczarki Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować