Calzone z pieczarkami i kurczakiem

  • wyświetlono: 7936 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Calzone to ciasto drożdżowe zwinięte w pieroga i nadziane różnymi farszami. Pyszna alternatywa dla tradycyjnej włoskiej pizzy.

Ola1984
  • 120min

Składniki

Składniki (na 6 calzone):
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
20 g świeżych drożdży
1 szklanka (250 ml) ciepłej wody (nie gorącej!)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka mąki
Farsz:
1 łyżka oliwy z oliwek
500 g pieczarek
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 duża cebula
1/2 kostki sera feta
1 łyżka tymianku
1/4 łyżeczki chili
1 ząbek czosnku
świeżo zmielony pieprz ziołowy (do smaku)
sól lub domowa jarzynka (do smaku)
Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
2 łyżki ziaren sezamu (lub kminku)

Sposób przygotowania przepisu:

Calzone z pieczarkami i kurczakiem

  • 1. Mąkę przesiać do miski i wsypać sól. Drożdże pokruszyć do kubka, dodać cukier, wodę i 1 łyżkę mąki. Rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Podrośnięte drożdże dodać do mąki i zagnieść ciasto, podlać oliwą. Wyrobić około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Miskę z zagniecionym ciastem przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 45 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Na patelni rozgrzać oliwę. Na oliwę wrzucić pokrojoną w kostkę pierś. Usmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki pokrojone na plasterki. Podsmażyć do odparowania wody. Pod koniec dodać fetę w kostkach, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Przestudzić. Wyrośnięte ciasto rzucić na stolnicę i odgazować wyrabiając przez chwilę. Rozwałkować na około 0,5 cm płat i wykrawać okręgi średnicy około 20 cm. Na jedną stronę pieroga nakładać po 2-3 łyżki farszu i sklejać brzegi dobrze dociskając. Można użyć widelca lub pomóc sobie zwilżonym wodą palcem. Calzone ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka. Posypać sezamem (kminkiem) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec około 30 minut do zarumienienia i upieczenia się ciasta.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsopieczarkitania_kuchniaz_roznych_stron_swiataDrugie daniedróbprzekąskiciasto drożdżowegrzybykuchnia włoskadla dziecipierś z kurczakacalzonekonkurs_dzieciimprezy

Komentarze

Podobne przepisy

Calzone z kurczakiem

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Calzone z kurczakiem

Wyśmienita pizza zawinięta w kształt...

Potrawka z kurczaka i pieczarek

Dodane przez: pawel

Potrawka z kurczaka i pieczarek

Szybkie i smaczne danie na obiad...

Filety zapieczone z serem

Dodane przez: katarzynagotuje

Filety z kurczaka z pieczarkami i serem

Pyszne połącznie kotletów z kurczaka...

calzone

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Calzone z mięsem i warzywami

Chrupiący drożdżowy pierogów z...

Szaszłyk z kurczakiem i pieczarkami

Dodane przez: RedakcjaPP

Szaszłyk z kurczakiem i pieczarkami

Lubię gotować dla żony i mojej...

Krokiety z kurczakiem i pieczarkami

Dodane przez: PolskaGotuje

Krokiety z kurczakiem i pieczarkami

Tradycyjne polskie danie. Doskonały...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE