BURACZKOWE ciasto z bakaliami

0 (0 ocen)

Buraczkowy wilgotny biszkopt z dodatkiem orzechów + masa krówkowo-słonecznikowa + okrągłe wycinane biszkopty + suszona śliwka i żurawina.......to ciasto dla małych i dużych łasuchów....

Składniki:

  • buraki 30 dekagramów
    cytryna duża 1 sztuka
    jajka 6 sztuk
    cynamon 1 łyżeczka
    cukier 24 dekagramów
    masło 5 dekagramów
    kisiel wiśniowy potrzebny jest proszek 2 opakowania
    mąka 25 dekagramów
    orzechy mielone 5 dekagramów
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki

    słonecznik-łuskany 250 gramów
    margaryna lub masło 50 gramów
    cukier 7 łyżek
    mleko 3 łyżki

    masło kostka 1 opakowanie
    masa krówkowa w puszce 1 puszka

    BISZKOPTY OKRĄGŁE 1 opakowanie
    żurawina suszona całe owoce 1/6 szklanki
    śliwka suszona 8 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Buraczkowe ciasto z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki czerwone myjemy i gotujemy (około 25-30 minut). Gorące przelewamy zimną wodą. Obieramy.

    Kroimy ugotowane buraki na mniejsze kawałki. Sparzamy cytrynę i ściągamy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok - dodajemy skórkę + sok do buraków.

    Miksujemy buraki.

  • 2. Odzielamy żółtka od białek. Masło topimy i chłodzimy. Żółtka ucieramy z cukrem i wlewamy do nich masło.

    Utarte żółtka z cukrem i masłem mieszamy ze zmiksowanymi burakami, a następnie do tego

    dodajemy mąkę, mielone orzechy, cynamon, kisiele w proszku oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy ręcznie łopatką. Ubijamy białka i delikatnie mieszamy z ciastem.

  • 3. Pieczemy we formie o wymiarach około 25x35 cm w temperaturze 180 stopni przez 30 do góra 40 minut. Studzimy.

  • 4. Słonecznik łuskany prażymy na patelni razem z margaryną (masłem), cukrem i mlekiem.

    Przekładamy słonecznik na blachę pokrytą papierem do pieczenia lub folią aluminiową i rumienimy/podpiekamy w nagrzanym piekarniku. Po wystudzeniu kruszymy słonecznik wałkiem lub ręcznie.

  • 5. Masło ucieramy z masą krówkową.

    Do masy dodajemy 3/4 słonecznika (resztę odkładamy na wierzch ciasta). Dokładnie mieszamy, chwilkę miksując.

    Masę wykładamy na biszkop buraczkowy.

  • 6. W biszkoptach okrągłych wycinamy w środku małe kółka/otwory.

    Układamy biszkopty na masie.

    W otwory wkładamy żurawinę suszoną oraz kawałki suszonej śliwki. Pomiędzy biszkoptami wysypujemy resztę prażonego słonecznika.

    Ciasto przechowujemy w lodówce. Później dzielimy na porcje............



Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować