Buraczkowy wilgotny biszkopt z dodatkiem orzechów + masa krówkowo-słonecznikowa + okrągłe wycinane biszkopty + suszona śliwka i żurawina.......to ciasto dla małych i dużych łasuchów....
Składniki:
buraki 30 dekagramów
cytryna duża 1 sztuka
jajka 6 sztuk
cynamon 1 łyżeczka
cukier 24 dekagramów
masło 5 dekagramów
kisiel wiśniowy potrzebny jest proszek 2 opakowania
mąka 25 dekagramów
orzechy mielone 5 dekagramów
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Kroimy ugotowane buraki na mniejsze kawałki. Sparzamy cytrynę i ściągamy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok - dodajemy skórkę + sok do buraków.
Miksujemy buraki.
2.Odzielamy żółtka od białek. Masło topimy i chłodzimy. Żółtka ucieramy z cukrem i wlewamy do nich masło.
Utarte żółtka z cukrem i masłem mieszamy ze zmiksowanymi burakami, a następnie do tego
dodajemy mąkę, mielone orzechy, cynamon, kisiele w proszku oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy ręcznie łopatką. Ubijamy białka i delikatnie mieszamy z ciastem.
3.Pieczemy we formie o wymiarach około 25x35 cm w temperaturze 180 stopni przez 30 do góra 40 minut. Studzimy.
4.Słonecznik łuskany prażymy na patelni razem z margaryną (masłem), cukrem i mlekiem.
Przekładamy słonecznik na blachę pokrytą papierem do pieczenia lub folią aluminiową i rumienimy/podpiekamy w nagrzanym piekarniku. Po wystudzeniu kruszymy słonecznik wałkiem lub ręcznie.
5.Masło ucieramy z masą krówkową.
Do masy dodajemy 3/4 słonecznika (resztę odkładamy na wierzch ciasta). Dokładnie mieszamy, chwilkę miksując.
Masę wykładamy na biszkop buraczkowy.
6.W biszkoptach okrągłych wycinamy w środku małe kółka/otwory.
Układamy biszkopty na masie.
W otwory wkładamy żurawinę suszoną oraz kawałki suszonej śliwki. Pomiędzy biszkoptami wysypujemy resztę prażonego słonecznika.
Ciasto przechowujemy w lodówce. Później dzielimy na porcje............
Komentarze