CIASTO CZEKOLADOWO-BURACZKOWE

0 (0 ocen)

pyszne ciasto, do którego dodaje się surowe buraczki, niezwykle czekoladowe

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach: 25x21 cm

    SKŁADNIKI
    Ciasto:
    1 szkl. mąki pszennej (o poj. 250 ml)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    ¾ szkl. cukru,
    200 g buraczków startych na tarce o grubych oczkach,
    3 jajka,
    150 ml oleju,
    100 g gorzkiej czekolady,
    ¼ szkl. ciemnego kakao

    Polewa:
    3 łyżki margaryny,
    3 łyżki mleka,
    3 łyżki cukru,
    3 łyżki kakao,
    1 łyżka śmietany 18%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto czekoladowo-buraczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Czekoladę siekamy nożem. Jajka ubijamy z cukrem w oddzielnej misce, dodajemy olej, mieszamy. Następnie dodajemy sypką mieszankę, delikatnie miksujemy. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę i buraczki, mieszamy łyżką. Gotową masę przekładamy do formy o wym. 25X21 cm wyłożonej pergaminem, pieczemy ok. 45 min w 175 stopniach, do suchego patyczka. Wystudzone ciasto polewamy polewą.

    Polewa: w garnuszku podgrzewamy margarynę z cukrem i mlekiem, dodajemy kakao (nie zagotowujemy), mieszamy dokładnie aby nie było grudek, wyłączamy gaz. Dodajemy śmietanę, mieszamy. Gdyby polewa była za rzadka dodajemy więcej kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować