Buraczane pierogi z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

nie tylko bardzo smaczne ale i pięknie będą wyglądały na świątecznym stole

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki maślanki naturalnej
    mąka pszenna potrzebna do podsypania ciasta
    3 łyżki czerwonego buraka w proszku
    0,5 kilograma kapusty kiszonej
    2 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    garść suszonych podgrzybków
    1 mała cebula
    10 dag masła
    pieprz do smaku
    woda
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Buraczane pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jednej miski wsypać 2 szklanki mąki i wlać 1 szklankę maślanki. Zagnieść ciasto. Jeżeli będzie się kleiło do ręki należy wsypać jeszcze mąki. Do drugiej miski wsypać 2 szklanki mąki, 3 łyżki czerwonego buraka w proszku i wlać 1 szklankę maślanki. Również wyrobić jednolite ciasto.
    Kapustę kiszoną pokroić. Przełożyć do garnka. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Zalać wodą i gotować do czasu, aż kapusta będzie miękka. Odcedzić.
    Suszone grzyby przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować 30 minut. Odcedzić, ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki.
    Do kapusty dodać masło, ugotowane grzyby, obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pieprz. Dobrze razem wymieszać.
    Ciasto białe i czerwone rozwałkować (osobno). Z ciasta wykrawać szklanką koła. Na środku każdego nałożyć porcję kapusty z grzybami. Złożyć na pół i zlepić dokładnie brzegi.
    Do garnka wlać wodę. Wstawić na gaz i osolić. Na gotującą się wodę wkładać pierogi. Gotować 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
    Podawać na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować