Buraczane pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do jednej miski wsypać 2 szklanki mąki i wlać 1 szklankę maślanki. Zagnieść ciasto. Jeżeli będzie się kleiło do ręki należy wsypać jeszcze mąki. Do drugiej miski wsypać 2 szklanki mąki, 3 łyżki czerwonego buraka w proszku i wlać 1 szklankę maślanki. Również wyrobić jednolite ciasto.
Kapustę kiszoną pokroić. Przełożyć do garnka. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Zalać wodą i gotować do czasu, aż kapusta będzie miękka. Odcedzić.
Suszone grzyby przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować 30 minut. Odcedzić, ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki.
Do kapusty dodać masło, ugotowane grzyby, obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pieprz. Dobrze razem wymieszać.
Ciasto białe i czerwone rozwałkować (osobno). Z ciasta wykrawać szklanką koła. Na środku każdego nałożyć porcję kapusty z grzybami. Złożyć na pół i zlepić dokładnie brzegi.
Do garnka wlać wodę. Wstawić na gaz i osolić. Na gotującą się wodę wkładać pierogi. Gotować 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać na gorąco.
Komentarze