Bułki z ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Bułeczki są puszyste i delikatne, czuć posmak ziemniaków. Polecam na śniadanko :D

  • 2 godz.

Składniki:

  • 550g. mąki pszennej
    55g. masła
    1 jajko
    125ml. ciepłej wody
    125ml. ciepłego mleka
    2 łyżeczki cukru
    1 kopiasta łyżka soli
    180g. ugotowanych, rozgniecionych i ostudzonych ziemniaków
    3 łyżeczki suchych drożdży
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać do niej drożdże, cukier i sól, wymieszać. Wlać mleko i wodę oraz dodać jajko, miksować mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dodać ziemniaki i masło, ponownie wyrobić mikserem do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Uformować z niego kulę, umieścić w misce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  • Uformowane bułeczki 2. Po tym czasie wyjąć miskę z ciastem z lodówki. Ciasto krótko wyrobić rękami i podzielić na około 20 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i umieścić ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Upieczone bułki 3. Piekarnik rozgrzać do 220 st.C. Wyrośnięte bułki wsadzić do piekarnika i piec około 15 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować