Bułki z Ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Metoda na wykorzystanie pozostałych ziemniaków od obiadu :-)Ciasto zrobiłam wieczorem i przechowałam przez noc w lodówce,a rano upiekłam świeże i pachnące bułeczki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 12 szt.

    600 g mąki pszennej
    10 g drożdży instant
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki cukru
    ok.200 g ziemniaków ugotowanych od obiadu
    55 g masła roztopionego
    1 jajko
    125 ml letniego mleka
    150 ml letniej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułki z ziemniakami. 1. Do miski przesiać przez sitko mąkę,wsypać drożdże,sól i cukier,wymieszać łyżką,następnie przecisnąć przez praskę pozostałe ziemniaki od obiadu,wbić jajko,wlać roztopione-letnie masło,mleko i wodę,wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem(wyrabiałam mikserem ok.10 min.),ciasto ma być miękkie i elastyczne,uformować kulę z ciasta,miskę w środku posmarować olejem,wrzucić ciasto,miskę zawinąć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
  • Bułki  z ziemniakami. 2. Następnego dnia rano,ciasto wyjąć z lodówki i krótko wyrobić na blacie podsypanym delikatnie mąką,ciasto podzielić na 12 równych kawałków,uformować bułeczki i układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
    Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia na pół.godz.
  • Bułki z ziemniakami. 3. Piec w nagrzanym piekarniku 15 min.do zarumieniania,w temp.210 C.
    Pozostawiamy do wystygnięcia na kratce.
    Przepis z Instagrama.

Porady

Żeby bułeczki były wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz,należy przed pieczeniem spryskać piekarnik wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować