Bułki z ciecierzycą

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne bułki domowe na trochę inną nutę:)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 490 g mąki razowej żytniej

    310 g mąki pszennej

    150 g ugotowanej ciecierzycy

    2 łyżki soli

    450 ml wody

    40 g świeżych drożdży
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Bułki drożdżowe

Bułki z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do małej miseczki przełożyć drożdże,rozkruszyć je. Dodać letnia wodę- 100 ml i wymieszać. Dodać 100 g mąki i wymieszać na gładką pastę. Przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Do dużej miski wsypać obie mąki oraz sól. Dodać ciecierzycę i wymieszać. Przełożyć zakwas, wstępnie wymieszać. Dodać resztę wody i dokładnie wymieszać.
  • 3. Następnie przełożyć ciasto na blat i wyrabiać przez 10 minut. Po tym czasie przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
  • 4. Gdy to nastąpi krótko wyrobić i rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Wykroić bułeczke przy pomocy ringu o średnicy 9 cm. Czynność powtarzać do wykorzystania całego ciasta. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
  • 5. Piekarnik rozgrzać do 170 st z termoobiegiem I piec bułeczki 22-24 minuty. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować