Bułki z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do małej miseczki przełożyć drożdże,rozkruszyć je. Dodać letnia wodę- 100 ml i wymieszać. Dodać 100 g mąki i wymieszać na gładką pastę. Przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
2.Do dużej miski wsypać obie mąki oraz sól. Dodać ciecierzycę i wymieszać. Przełożyć zakwas, wstępnie wymieszać. Dodać resztę wody i dokładnie wymieszać.
3.Następnie przełożyć ciasto na blat i wyrabiać przez 10 minut. Po tym czasie przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
4.Gdy to nastąpi krótko wyrobić i rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Wykroić bułeczke przy pomocy ringu o średnicy 9 cm. Czynność powtarzać do wykorzystania całego ciasta. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
5.Piekarnik rozgrzać do 170 st z termoobiegiem I piec bułeczki 22-24 minuty. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Komentarze