Bułki szpinakowe

4 (2 ocen)

  • 45 min
  • Dla 9 osób

Domowe bułki pszenne w nieco innej odsłonie, bo przygotowane ze świeżym szpinakiem. Smaczne i zdrowsze niż tradycyjne bułki.

  • 45 min
  • Dla 9 osób

Składniki:

  • 500 gram mąki pszennej
    20 gram świeżych drożdży
    100 gram świeżego szpinaku
    5 łyżek oliwy z oliwek
    200-250 ml ciepłej wody
    1 łyżeczka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    szczypta pieprzu
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Bułki

Bułki szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru i 100 ml ciepłej wody. Dokładnie mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

    Oczyszczony szpinak blendujemy z oliwą i szczyptą pieprzu.

    Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn i resztę ciepłej wody. Zagniatamy ciasto. Dodajemy szpinak z oliwą i znów zagniatamy. Zostawiamy ciasto pod przykryciem na około godzinę.

    Wyrośnięte ciasto dzielimy je 9 części i z każdej formujemy bułeczkę. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem, spłaszczamy i zostawiamy na około pół godziny. Następnie nacinamy ostrym nożem i smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować