Chrupiący wierzch i miękki środek z dobrze wyczuwalnym smakiem sera i ziół. Najlepsze z samym masłem :)
Składniki:
600 g. mąki pszennej
50 g świeżych drożdży ( pół kostki)
1 szklanka ciepłego mleka+ 1/2 szklanki na rozczyn
200 g. tartego sera żółtego+ łyżka do posypania na wierch
1 duże jajko+ żółtko do posmarowania bułek
2 łyżki oliwy lub oleju+ olej do smarowania rąk
1 kopiasta łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka cukru
Bułki serowo-ziołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy rozczyn:Do szklanki kruszymy drożdże dodajemy cukier oraz zalewamy 1/2 szklanki ciepłego mleka . Odstawiamy w ciepłe miejsce czekamy do wypłynięcia na wierzch i podrośnięcia drożdży.
Mąkę przesiewamy do miski dodajemy mleko , jajko , oliwę oraz gotowy rozczyn. Wyrabiamy chwilkę dłońmi posmarowanymi olejem. Dodajemy sól ,pieprz , zioła prowansalskie oraz ser. Wyrabiamy ok. 5 min na gładką i elastyczną masę , przykrywamy ściereczką odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie chwilę po czym rwiemy kawałkami i tworzymy nie duże kulki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na 30 min.
Wierch każdej bułki smarujemy rozkłuconym żółtkiem oraz posypujemy odrobiną sera żółtego.
3.Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. pieczemy bułki 30 min z termoobiegiem grzanie góra-dół.
Porady
Ciasta starcza na 11-12 bułeczek zależy od wielkości.
Komentarze