Bułki serowo-ziołowe

0 (0 ocen)

Chrupiący wierzch i miękki środek z dobrze wyczuwalnym smakiem sera i ziół. Najlepsze z samym masłem :)

Składniki:

  • 600 g. mąki pszennej
    50 g świeżych drożdży ( pół kostki)
    1 szklanka ciepłego mleka+ 1/2 szklanki na rozczyn
    200 g. tartego sera żółtego+ łyżka do posypania na wierch
    1 duże jajko+ żółtko do posmarowania bułek
    2 łyżki oliwy lub oleju+ olej do smarowania rąk
    1 kopiasta łyżka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ser

Bułki serowo-ziołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrośnięte ciasto 1. Robimy rozczyn:Do szklanki kruszymy drożdże dodajemy cukier oraz zalewamy 1/2 szklanki ciepłego mleka . Odstawiamy w ciepłe miejsce czekamy do wypłynięcia na wierzch i podrośnięcia drożdży.
    Mąkę przesiewamy do miski dodajemy mleko , jajko , oliwę oraz gotowy rozczyn. Wyrabiamy chwilkę dłońmi posmarowanymi olejem. Dodajemy sól ,pieprz , zioła prowansalskie oraz ser. Wyrabiamy ok. 5 min na gładką i elastyczną masę , przykrywamy ściereczką odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • przed pieczeniem 2. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie chwilę po czym rwiemy kawałkami i tworzymy nie duże kulki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na 30 min.
    Wierch każdej bułki smarujemy rozkłuconym żółtkiem oraz posypujemy odrobiną sera żółtego.
  • upieczone bułeczki 3. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. pieczemy bułki 30 min z termoobiegiem grzanie góra-dół.

Porady

Ciasta starcza na 11-12 bułeczek zależy od wielkości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Ser żółty Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować