Suflety serowo-ziołowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zawsze musi być ten pierwszy raz, więc w końcu przyszedł czas na suflety. Ile się naczytałam, że są trudne, że nie wyrastają itp. Nic bardziej błędnego. Jeżeli kiedykolwiek robiliście biszkopt, to z sufletem też wam pójdzie jak z płatka.

  • 40 min

Składniki:

  • 55 g masła, oraz trochę do smarowania
    40 g mąki
    150 ml mleka
    250 g sera ricotta
    4 jajka
    2 łyżki drobno posiekanej świeżej pietruszki
    2 łyżki drobno posiekanego świeżego tymianku
    1 łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Suflet Dania główne Jajko Ser

Suflety serowo-ziołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wysmarować foremki do sufletów stopionym masłem i odstawić. Roztopić masło w średnim garnku, dodać mąkę i gotować przez 30 sekund, cały czas mieszając. Dodawać po trochu mleko (można na chwilę zdjąć z ognia) i nadal mieszać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Gotować przez dalsze 30 sekund. Zdjąć z ognia i dodać ser ricotta. Następnie dodać żółtka i zioła i doprawić solą i pieprzem.
  • 2. Ubić białka w czystej misce na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą z sera ricotta. Napełnić foremki. Do głębokiej formy włożyć foremki z sufletem i wlać tyle gorącej wody aby foremki były zanurzone do połowy wysokości. Piec suflety w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez 15-20 minut, aż dobrze wyrosną i będą rumiane. Wyjąć z piekarnika, ostudzić przez 10 minut, a następnie delikatnie wyjąć z foremki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Sery Zioła

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować