Zawsze musi być ten pierwszy raz, więc w końcu przyszedł czas na suflety. Ile się naczytałam, że są trudne, że nie wyrastają itp. Nic bardziej błędnego. Jeżeli kiedykolwiek robiliście biszkopt, to z sufletem też wam pójdzie jak z płatka.
40 min
Składniki:
55 g masła, oraz trochę do smarowania
40 g mąki
150 ml mleka
250 g sera ricotta
4 jajka
2 łyżki drobno posiekanej świeżej pietruszki
2 łyżki drobno posiekanego świeżego tymianku
1 łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
sól i pieprz
Suflety serowo-ziołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wysmarować foremki do sufletów stopionym masłem i odstawić. Roztopić masło w średnim garnku, dodać mąkę i gotować przez 30 sekund, cały czas mieszając. Dodawać po trochu mleko (można na chwilę zdjąć z ognia) i nadal mieszać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Gotować przez dalsze 30 sekund. Zdjąć z ognia i dodać ser ricotta. Następnie dodać żółtka i zioła i doprawić solą i pieprzem.
2.Ubić białka w czystej misce na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą z sera ricotta. Napełnić foremki. Do głębokiej formy włożyć foremki z sufletem i wlać tyle gorącej wody aby foremki były zanurzone do połowy wysokości. Piec suflety w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez 15-20 minut, aż dobrze wyrosną i będą rumiane. Wyjąć z piekarnika, ostudzić przez 10 minut, a następnie delikatnie wyjąć z foremki.
Komentarze