Bułki mleczne z czekoladą

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Pyszne, mięciutkie bułeczki drożdżowe z kawałkami czekolady. Myślę, że nie tylko
dzieci będą nimi zachwycone. Świetne do zajadania samodzielnie z dżemem,
lub samym masłem. Idealne na drugie śniadanie do szkoły, lub pracy.

  • 45 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
    50 g. masła
    25 g. drożdży
    3 łyżki cukru
    3 szklanki mąki pszennej
    szczypta soli
    1 jajko
    100 g. kropelek czekoladowych

    Dodatkowo:
    żółtko + łyżka mleka do posmarowania bułek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Bułki mleczne z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułki mleczne z czekoladą 1. Masło roztopić i przestudzić. Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże i cukier.
    Wymieszać i odstawić na 15 minut.
    Wsypać mąkę i sól. Dodać jajko i roztopione masło.
    Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.
    Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
    Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć je na stolnicę.
    Rozciągnąć i dodać kropelki czekoladowe.
    Rozciągać ciasto i zagnieść, tak żeby czekolada rozłożyła się w cieście.
  • Bułki mleczne z czekoladą 2. Następnie podzielić ciasto na 9 części.
    Z każdej części uformować bułeczkę.
    Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Nakryć ściereczką i zostawić na 15 minut do napuszenia.
    Przed włożeniem do piekarnika, nasmarować wierzch bułek żółtkiem
    wymieszanym z mlekiem.
  • Bułki mleczne z czekoladą 3. Piec w temperaturze 180 stopni, 25-30 minut.

Porady

Kropelki czekoladowe można zamienić na drobno pokrojoną czekoladę gorzką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować