Bułki drożdżowe z kurczakiem i kurkami w śmietanie

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 6 osób

Domowe, pachnące bułki, wypełnione kurczakiem z leśnymi kurkami w śmietanie. Pyszny pomysł na przekąskę lub lunch w pracy.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    500g. mąki pszennej
    7g. suchych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
    2 jajka
    250g.kwaśnej śmietany 18%

    Kurczak w śmietanie:
    1 pojedyńcza pierś z kurczaka
    300g. kurek
    1 cebula
    300ml śmietany 30%
    3 łyżki posiekanego kopru
    masło klarowane do smażenia
    sól, pieprz

    Dodatkowo:
    roztrzepane białko do posmarowania bułek
    płatki migdałów do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Bułki drożdżowe z kurczakiem i kurkami w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i sól, wbić jajka, dodać śmietanę.
    Wyrobić odchodzące od dłoni, gładkie ciasto.
    Ostawić na 1 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 2. Kurczak: Cebulę posiekać drobno, kurki dokładnie oczyścić, umyte mięso pokroić w małą kostkę.
    Na patelni rozgrzać masło zeszklić cebulę, dodać kurczaka i po chwili grzyby.
    Wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem.
    Dusić na minimalnym gazie prze kolejne 10 min.
  • 3. Ciasto podzielić na małe kawałki, na każdy kawałek kłaść farsz,
    Formować bułeczkę.
    Nadziane bułeczki odstawić na kolejne 15 min.
    Wierzch każdej posypać płatkami migdałów.
    Piec 35 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować