Bułki drożdżowe z kurczakiem i kurkami w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i sól, wbić jajka, dodać śmietanę.
Wyrobić odchodzące od dłoni, gładkie ciasto.
Ostawić na 1 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2.Kurczak: Cebulę posiekać drobno, kurki dokładnie oczyścić, umyte mięso pokroić w małą kostkę.
Na patelni rozgrzać masło zeszklić cebulę, dodać kurczaka i po chwili grzyby.
Wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem.
Dusić na minimalnym gazie prze kolejne 10 min.
3.Ciasto podzielić na małe kawałki, na każdy kawałek kłaść farsz,
Formować bułeczkę.
Nadziane bułeczki odstawić na kolejne 15 min.
Wierzch każdej posypać płatkami migdałów.
Piec 35 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Komentarze