Bułki drożdżowe z jabłkami i kruszonką

4 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Domowe drożdżówki to coś pysznego. Mięciutkie i delikatne. W środku nadzienie jabłkowe z miodem i cynamonem. Oprócz wspaniałego smaku jest jeszcze ten cudowny zapach, który unosi się w kuchni podczas pieczenia. Takie bułeczki świetnie się sprawdzą dla dzieci do szkoły. Szczerze polecam.

  • 50 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3/4 szklanki ciepłego mleka (150 g)
    25 g. drożdży świeżych
    3 łyżki cukru
    350 g mąki pszennej tortowej
    szczypta soli
    1/4 szklanki oleju
    1 jajko

    Nadzienie:
    600 g jabłek
    2 łyżki miodu
    1 łyżka soku z cytryny
    na czubku łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka zimnej wody

    Kruszonka:
    25 g masła
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    1 żółtko do posmarowania bułek
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Bułki drożdżowe z jabłkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułki drożdżowe z jabłkami i kruszonką 1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
    Wrzucić do garnka i dodać miód. Podgrzewać na małym gazie, początkowo
    cały czas mieszając, aż puszczą sok, żeby się nie przypaliły.
    Dodać sok z cytryny i gotować, aż sok odparuje.
    Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do jabłek. Wymieszać i wyłączyć gaz.
    Tak przygotowane jabłka odstawić do przestudzenia.
  • Bułki drożdżowe z jabłkami i kruszonką 2. Teraz można przygotować ciasto.
    Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać drożdże i cukier.
    Wymieszać i zostawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę, sól, dodać olej i jajko.
    Wyrobić gładkie ciasto.
    Wierzch posypać mąką. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić
    do wyrośnięcia na około godzinę.
    Kiedy ciasto podwoi objętość przełożyć je na stolnicę i podzielić na 9 części.
    Każdą cześć ciasta rozpłaszczyć na placek. Na środek wyłożyć nadzienie i skleić.
    Uformować okrągłą, lub owalną bułeczkę.
  • Bułki drożdżowe z jabłkami i kruszonką 3. Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Zostawić na 15-20 minut do napuszenia.

    W czasie kiedy bułki rosną możemy przygotować kruszonkę.
    Wszystkie składniki włożyć do miseczki i rozcierać palcami, aż zrobią się grudki.

    Bułeczki posmarować żółtkiem i posypać kruszonką.
  • Bułki drożdżowe z jabłkami i kruszonką 4. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 25 minut.

Porady

Bułeczki można zrobić też z marmoladą, jagodami, lub innym nadzieniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki drożdżowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować