Bułeczki ze śliwkami i owsianą kruszonką

  • wyświetlono: 1051 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Puszyste, słodko-maślane bułeczki skrywające w sobie soczystą śliwkę, otulone zdrową, chrupiącą kruszonką. Idealne by miło rozpocząć dzień, albo umilić sobie chwile przy popołudniowej kawie.

37024725_1785356834834917_5630499621642960896_n

Składniki

Proporcje na 6 dużych bułeczek:
Bułeczki:
- 20 dag mąki pszennej typ 500,
- 3 dag świeżych drożdży,
- ok. 100-120 ml letniego mleka,
- 2 łyżki cukru,
- łyżka stopionego masła,
- 3 większe śliwki węgierki.
Kruszonka:
- 4-5 łyżek płatków owsianych,
- łyżka masła,
- łyżka cukru (najlepiej brązowego).
Ponadto:
- tłuszcz i mąka do foremek,
- 2 łyżki mleka.

Sposób przygotowania przepisu:

Bułeczki ze śliwkami i owsianą kruszonką

  • 1. Drożdże ucieramy z łyżką cukru oraz łyżką mąki, rozpuszczamy w części ciepłego mleka (nie gorącego!). Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (20-30 minut).
  • 2. Resztę mąki przesiewamy do miski. Dodajemy resztę cukru, wlewamy wyrośnięte drożdże, roztopione masło i stopniowo resztę mleka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (nie może być ani za rzadkie (wtedy należy dodać trochę mąki), ani zbyt twarde i zbite (należy dodać więcej płynu - letniego mleka lub wody)). Wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
  • 3. Śliwki myjemy, dokładnie osuszamy. Przecinamy na pół i usuwamy pestki.
    Przygotowujemy kruszonkę: płatki owsiane lekko kruszymy (w palcach lub tłuczkiem do ziemniaków - należy to zrobić delikatnie, nie na proszek), przesypujemy do miski. Pokruszone płatki owsiane mieszamy z cukrem, dodajemy masło i wyrabiamy palcami na masę o konsystencji mokrego piasku.
  • 4. Sześć zagłębień w formie do muffinek smarujemy tłuszczem (u mnie masło) i wysypujemy mąką.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na sześć części. Każdą część wyrabiamy, a następnie formujemy z niej kulę i wkładamy do zagłębienia w formie.
    W każdą porcję ciasta wciskamy połówkę śliwki (skórką do dołu).
    Wierzchu bułeczek (rant wkoło śliwki) smarujemy mlekiem, posypujemy przygotowaną kruszonką lekko dociskając ją do ciasta.
    Formę z bułeczkami przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce by podrosły.
  • 5. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy przez ok.20-25 minut na złoty kolor.

    Przed podaniem bułeczki można oprószyć cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciŚliwkipłatki owsianeciasto drożdżowedrożdżekruszonkadla dzieciśliwki węgierkiciasta z owocamibułeczki śniadaniowesezonowe wypiekizdrowe wypiekiciasta ze śliwkamisłodkie pieczywowypieki ze śliwkamilekkie wypiekidrożdżówki z kruszonkądrożdżówki ze śliwkamisezon na śliwkikruszonka owsianajesienne owocedeser ze śliwkamimaślane pieczywomałe co nie cociasta z jesiennymi owocamina poprawę humoru

Komentarze

Podobne przepisy

Bułki ze śliwkami

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Bułeczki ze śliwkami

Drożdżowe bułeczki z nadzieniem...

Crumble owsiane ze słonecznikiem i śliwkami

Dodane przez: Alex M

Crumble owsiane ze słonecznikiem i śliwkami

Crumble z nową kruszonką – owsianą...

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką kokosową

Dodane przez: bogusia82

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką kokosową

Szybkie i smaczne ciasto do kawy.

Staropolska Kruszonka ze Śliwkami

Dodane przez: DeserekTV

Staropolska Kruszonka ze Śliwkami

Kuchnia staropolska już od wielu...

Ze śliwkami i kruszonką

Dodane przez: RedakcjaPP

Ze śliwkami i kruszonką

Znajomi zawsze chwalą moje ciasta,...

Pyszne drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Dodane przez: Iwusia

Pyszne drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Pyszne, delikatne ciasto drożdżowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE