Takie bułeczki to dopiero frajda dla dzieci, a i dorośli się nimi zajadają. Puszyste, nie za słodkie, takie babcine, chociaż babcią jeszcze nie jestem...
40 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
3 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 jajka
0,5 szklanki mleka
5 dag. drożdży
10 dag. masła
szczypta soli
1 cukier waniliowy
4 duże lub 8 małych śliwek
1 lekko ubite białko
2 łyżki płatków migdałowych
cukier puder do posypania
szczypta soli
blacha wyłożona papierem do pieczenia
Odrywane bułeczki ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do drożdży dodaję 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mleka, 2 łyżki mąki, mieszam, odstawiam na 15 minut aby drożdże popracowały. Po tym czasie do mąki dodaje drożdże, resztę cukru i mleka, sól, roztopione masło, cukier waniliowy, jajka, zagniatam aż ciasto będzie odstawać od ręki.
2.Ciasto dzielę na 8 części, robię kulę, pozostawiam do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, spłaszczam je, kładę śliwkę i zwijam w kulę. Układam na blasze w kształcie kwiatka. Smaruje białkiem, posypuje płatkami migdałowymi. Gdy wyrosną piekę 30 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze