Odrywane bułeczki ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Takie bułeczki to dopiero frajda dla dzieci, a i dorośli się nimi zajadają. Puszyste, nie za słodkie, takie babcine, chociaż babcią jeszcze nie jestem...

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    2 jajka
    0,5 szklanki mleka
    5 dag. drożdży
    10 dag. masła
    szczypta soli
    1 cukier waniliowy
    4 duże lub 8 małych śliwek
    1 lekko ubite białko
    2 łyżki płatków migdałowych
    cukier puder do posypania
    szczypta soli
    blacha wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciastka

Odrywane bułeczki ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Do drożdży dodaję 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mleka, 2 łyżki mąki, mieszam, odstawiam na 15 minut aby drożdże popracowały. Po tym czasie do mąki dodaje drożdże, resztę cukru i mleka, sól, roztopione masło, cukier waniliowy, jajka, zagniatam aż ciasto będzie odstawać od ręki.
  • jk 2. Ciasto dzielę na 8 części, robię kulę, pozostawiam do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, spłaszczam je, kładę śliwkę i zwijam w kulę. Układam na blasze w kształcie kwiatka. Smaruje białkiem, posypuje płatkami migdałowymi. Gdy wyrosną piekę 30 minut w temp. 180 stopni.
  • jk 3. Jeszcze ciepłe bułeczki posypuję cukrem pudrem

Porady

Bułeczki można zabrać do pracy lub na piknik.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować