Bułeczki z pieczarkami i mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo smaczne bułeczki. Świetne do obiadowej zupy, jako przekąska na imprezie, bądź w szkole lub w pracy. Polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szk. mąki pszennej (pełne) + 1 łyżka
    ¼ szk. ciepłego mleka + 1 łyżka
    1 jajko
    ½ kostki margaryny ( 125gr)
    20 gr świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka jasnego sezamu
    FARSZ:
    250 gr pieczarek
    1 kulka mozzarelli
    1 łyżeczka margaryny
    Sól, sól czosnkowa, pieprz kolorowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Przekąski

Bułeczki z pieczarkami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wraz z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać 1 łyżkę mąki, dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Margarynę rozpuścić w rondelku, odstawić do wystudzenia.
  • 3. Gdy zaczyn wyrósł, dodać go do mąki, wymieszaną z solą, jajkiem i roztopioną margaryną. Zagnieść ciasto, jeżeli będzie potrzeba dodać jeszcze 1 łyżkę mąki.
  • 4. Przygotować farsz. Pieczarki pokroić w plasterki, przyprawić solą, solą czosnkową oraz pieprzem kolorowym. W rondelku rozpuścić jedną łyżeczkę margaryny, dodać pieczarki i dusić do miękkości. Odstawić chwilę do wystudzenia. Mozzarellę osączyć z wody, pokroić w małe kawałki.
  • 5. Ciasto podzielić na 10 równych części. Każdą rozwałkować. Na każdy placek nałożyć po 1 łyżeczce pieczarek oraz 2-3 kawałków sera. Ciasto zalepić. Tak przygotować każdą część i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem w dół.
  • 6. Każdą bułeczkę posmarować mlekiem i posypać sezamem.
  • 7. Piec w nagrzanym do 200stC piekarniku 18-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Mozzarella Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować