Bułeczki z pieczarkami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wraz z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać 1 łyżkę mąki, dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
2.Margarynę rozpuścić w rondelku, odstawić do wystudzenia.
3.Gdy zaczyn wyrósł, dodać go do mąki, wymieszaną z solą, jajkiem i roztopioną margaryną. Zagnieść ciasto, jeżeli będzie potrzeba dodać jeszcze 1 łyżkę mąki.
4.Przygotować farsz. Pieczarki pokroić w plasterki, przyprawić solą, solą czosnkową oraz pieprzem kolorowym. W rondelku rozpuścić jedną łyżeczkę margaryny, dodać pieczarki i dusić do miękkości. Odstawić chwilę do wystudzenia. Mozzarellę osączyć z wody, pokroić w małe kawałki.
5.Ciasto podzielić na 10 równych części. Każdą rozwałkować. Na każdy placek nałożyć po 1 łyżeczce pieczarek oraz 2-3 kawałków sera. Ciasto zalepić. Tak przygotować każdą część i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem w dół.
6.Każdą bułeczkę posmarować mlekiem i posypać sezamem.
7.Piec w nagrzanym do 200stC piekarniku 18-20 minut.
Komentarze