Bułeczki z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę zmieszać z drożdżami.
Margarynę stopić i ostudzić.
Mleko lekko podgrzać.
Do miski wsypać mąkę z drożdżami, dodać margarynę, żółtka, mleko, sól, pieprz cayenne i kurkumę i wyrobić ciasto.
Gdy ciasto jest wyrobione przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
W międzyczasie na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę.
Gdy lekko przestygnie dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę, kucharka i pieprz i wymieszać.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilkę wyrobić, podzielić na 15 części.
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć, na środek nałożyć po łyżce farszu i zlepiać tworząc kuleczki.
Bułeczki okładać w papierkach do muffinek zlepieniem do dołu.
Z wierzchu posmarować je rozmąconym białkiem.
Bułeczki odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Komentarze