Bułeczki drożdżowe z niespodzianką

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mini bułeczki z pysznym nadzieniem z kurczaka, pieczarek i sera, wzbogacone sosem czosnkowym. Najlepiej smakują jeszcze cieplutkie:) Z podanej ilości ciasta wychodzi około 12 bułeczek, ja zawsze robię z dwóch porcji.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

    2.5 szklanki mąki
    szklanka mleka
    7 dkg świeżych drożdży
    5 łyżek oleju
    3 łyżki cukru
    2 szczypty soli

    Farsz:
    1 większa pierś z kurczaka
    30 dkg pieczarek
    2 główki cebuli
    puszka kukurydzy (opcjonalnie)
    30 dkg startego żółtego sera
    przyprawy: np. sól, pieprz, bazylia, oregano, kurkuma do mięsa

    Sos czosnkowy:
    4 łyżki majonezu
    4 łyżki śmietany
    4 ząbki czosnku
    sól, pieprz, maggi do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Bułki Kebab Przystawki

Bułeczki drożdżowe z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto drożdżowe 1. Ciasto na bułeczki robimy tak jak na pizzę. Mąkę przesiewamy do miski. Połowę mleka lekko podgrzewamy, żeby nie było gorące, dodajemy drożdże,sól i cukier- mieszamy. Rozczyn wlać do mąki razem z resztą mleka i olejem. Dobrze wymieszać i zostawić do wyrośnięcia pod ściereczką w ciepłym miejscu.
  • Farsz 2. Mięso płuczemy, kroimy w drobną kostkę. Na oddzielnej patelni smażymy pokrojone w pół talarki pieczarki i cebulkę drobno posiekaną. Dobrze wypieczone mięsko łączymy z pieczarkami. Ser trzemy na średnich oczkach do osobnego naczynia. Można dodać kukurydzę do farszu jeśli ktoś lubi.
  • Przygotowanie 3. Cisto dzielimy na dwie, trzy części, żeby było lepiej wałkować. Z płatu na ok. 0.5cm wycinamy szerszym kubkiem krążki.
  • Krok po kroku 4. Na jednej części krążka kładziemy farsz i odrobinę sera żółtego.
  • Krok po kroku 5. Przykrywamy drugim krążkiem i dobrze zlepiamy boki. Następnie formujemy kulki, jak widać na blasze.
  • Pieczenie 6. Przygotowane bułeczki wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika na ok 15-20 minut. Każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego warto przypilnować żeby nie były zbyt przypieczone.
  • 7. W między czasie robimy sos czosnkowy.
    Czosnek przepuszczamy przez praskę, dodajemy do śmietany i majonezu. Mieszamy. Doprawiamy przyprawami. Jeżeli ktoś nie lubi mocnego sosu może dać mniej czosnku, lub więcej, jeśli uważa że jest za słaby. Dla osób, które nie przepadają za ciężkimi sosami- majonez i śmietanę można śmiało zastąpić jogurtem naturalnym.
  • i gotowe :) 8. Po upieczeniu bułeczek, szprycujemy je najlepiej dekoratorem do ciast (najdłuższa końcówka).

Porady

Jeśli zmieszamy ze sobą farsz można go przepuścić przez sitko i odsączyć z nadmiaru wody, która nie zdążyła odparować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować