Bułeczki z hotelu parker house w bostonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w połowie mleka,odczekać 5 minut.Resztę mleka rozmieszać z 30 g masła,cukrem i jajkiem.
2.Mąkę wymieszać z solą,dodać rozpuszczone drożdże i resztę składników.Zagniatać,aż powstanie gładkie,miękkie i elastyczne ciasto ( dosypałam jeszcze około 3 łyżek mąki,by się zbyt mocno nie kleiło ).Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość.
3.Ciasto rozwałkować na prostokąt o wym. 20x40 cm.Prostokąt pociąć wzdłuż na 4 paski o szerokości ok.5 cm.Każdy z pasków podzielić na 4 części.Powstanie 16 małych prostokątów.
4.Powierzchnię każdego prostokąta posmarować płynnym masłem,posypać brązowym cukrem , cynamonem i złożyć na pół posmarowaną stroną do środka,ale nie całkiem dokładnie,lecz tak,by na powierzchni odstawał kawałek ok.1 cm.
5.Kawałki układać na blasze dość luźno,jeden za drugim,opierając następny na tym wysuniętym 1 cm.Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
6.Całość posmarować masłem.Piec 15 - 20 minut 220 C
Komentarze