Pizza House

0 (0 ocen)

  • 15 min

Idealna na sobotnie wieczory w gronie przyjaciół. Zachwyca zwłaszcza mężczyzn ze względu na swój mięsny skład.

  • 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    350 g mąki pszennej,
    180g letniej wody,
    20 g świeżych drożdży,
    25 g oliwy z oliwek,
    1 łyżka soli,
    1 łyżeczka cukru.

    Dodatki:
    150 g szynki,
    100 g salami,
    100 g boczku wędzonego,
    200 g sera żółtego,
    2 duże cebule.

    Sos pomidorowy do pizzy:
    1 puszka pomidorów całych lub krojonych,
    2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    1-2 ząbki czosnku,
    łyżka oliwy z oliwek,
    ½ łyżeczki soli ,suszonego tymianku, bazylii i oregano,
    3 szczypty pieprzu.

    Sos czosnkowy:
    3-4 ząbki czosnku,
    4 łyżki majonezu(kielecki)
    2 łyżki śmietany,
    1 łyżeczka musztardy(opcjonalnie)
    3 szczypty pieprzu,soli, papryki ostrej i słodkiej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza house - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia włożyć składniki według podanego powyżej przepisu i wyrobić. Ciasto wyłożyć na obficie posypaną mąką powierzchnie i krótko wyrobić, następnie rozwałkować i wyłożyć na dwóch okrągłych natłuszczonych formach (Ø 30 cm). Brzegi ciasta wywinąć ku górze. Posmarować sosem pomidorowym( wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić). Obłożyć pizze szynką, salami, boczkiem, krążkami cebuli i równomiernie posypać startym serem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 15- 20 min w temp 180 ̊C na dolnej szynie piekarnika. Podawać z sosem czosnkowym ( rozdrabniamy w malakserze tak jak sos pomidorowy:)

Porady

Grubość ciasta zależy od wielkości blachy, jakiej użyjemy do pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować