Bułeczki poznańskie

  • wyświetlono: 839 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Wypróbujcie, warto

IMG_20190131_105001
  • 4 porcje
  • 360min
  • Łatwy

Składniki

Składniki:

Podmłoda:
200 g mąki pszennej typ 750
200 ml wody
2 g drożdży

Ciasto właściwe:
10 g drożdży
200 ml wody
400 g mąki pszennej typ 750
10 g soli (1 łyżeczka)

Woda w rozpylaczu (do zaparowania piekarnika)

Sposób przygotowania przepisu:

Bułeczki poznańskie

  • s1. Dzień przed pieczeniem:
    W misce wymieszać wszystkie składniki na podmłodę. Odstawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin do fermentacji. Miskę przykryć ściereczką.

    W dniu pieczenia:
    Drożdże rozpuścić w reszcie wody razem z pozostałymi składnikami z ciasta właściwego. Dodać do zaczynu z dnia wczorajszego. Wyrabiać ręcznie lub w robocie około 7 minut. W razie potrzeby podsypywać ciasto mąką. Gotowe ciasto (sprężyste, nie przyklejające się do rąk) przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Po tym czasie zwilżyć ręce wodą i ponaciągać każdy bok ciasta do środka. Ponownie przykryć folią i odstawić na 1 lub 2 godziny. Dzięki temu bułki będą bardziej puszyste. Ciasto ma podwoić lub potroić swoją objętość.
    Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, lekko zagnieść, uformować wałek i podzielić na 9 równych bułek o wadze około 110 g.
    Z każdej porcji uformować bułeczkę. Wyrobić (formować w rękach kulę), rękoma spłaszczyć, naciągnąć boki ( najpierw prawy i lewy ) złożyć do środka, potem góra i dół i złożyć do środka. Ponownie wyrobić rękoma kulkę i odstawić na blachę podsypaną mąką.
    Tak powstałe 9 bułek ułożyć na blaszce. Pozostawić na około 40 minut do wyrastania.
    Piekarnik nagrzać 230 stopni.
    Gdy piekarnik będzie nagrzany Bułki naciąć na środku i posmarować każdą bułkę wodą.
    Piekarnik spryskać dokładnie rozpylaczem – przy lekko uchylonych drzwiach aby ciepło nie uciekło. Wstawić bułki i ponownie spryskać piekarnik z wszystkich stron.
    Piec 13-16 minut 230 stopni.
    Po tym czasie wyciągnąć bułki z piekarnika i odstawić na kratkę w celu studzenia, aby nie zaparowały.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mąkadrożdżebułkidzieciwypiekipieczywomiłośćpoznańskiecórki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Bułeczki

Dodane przez: JulkaTomeczek

Bułeczki czosnkowe

Pyszne i aromatyczne bułeczki...

image-1avov0k

Dodane przez: Konto nieaktywne

Bułeczki

Ich przyrządzenie zajmuje tylko...

Bułeczki

Dodane przez: majka19

Bułeczki

Bułeczki polecam, ponieważ są pyszne,...

image-11vjqvl

Dodane przez: natalia2004

amerykańskie bułeczki

Pyszne, lekko słodkie bułeczki...

Słodkie bułki

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Słodkie bułeczki

Puszyste, miękkie, mleczno-maślane...

Bułeczki zajączki

Dodane przez: joanna30

Bułeczki zajączki

Pyszne bułeczki, które idealnie...