Bułeczki mleczno-maślane

4.5 (154 ocen)

Bułeczki są mięciutkie, bardzo delikatne w smaku. To świetna propozycja na weekendowe śniadanie, świetnie smakują z domową konfiturą.

Składniki:

  • • 60g masła + rozpuszczone masło do smarowania bułeczek,
    • 40g mleka w proszku,
    • 40g drożdży,
    • 350ml wody (1 i 2/5 szklanki),
    • 1 jajko,
    • 15g soli,
    • 750g mąki pszennej + do podsypywania,
    • 45g cukru,
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki mleczno-maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki mleczno-maślane 1. Najpierw przygotuj rozczyn. Do małego garnuszka wsyp mleko w proszku, wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i 4 łyżeczki mąki. Zalej całość 1 szklanką ciepłej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw na 10-15 minut aż masa podrośnie.
  • Bułeczki mleczno-maślane 2. W tym czasie do miski wbij jajko, dodaj resztę cukru i sól, dokładnie utrzyj. Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia. Do jajek dodaj resztę ciepłej wody, wlej rozczyn, wymieszaj.
  • Bułeczki mleczno-maślane 3. Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj. Pod koniec dodaj rozpuszczone masło. Ciasto przełóż na stolnicę i wyrabiaj przez około 10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przełóż do miski, oprósz je szczyptą mąki, przykryj ściereczką i odstaw na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Bułeczki mleczno-maślane 4. Po tym czasie ciasto ponownie wyrób i podziel na 15 części (po około 83g każda). Bułki ułóż na blaszce w pewnych odległościach od siebie, ponownie odstaw na 30-45 minut aż podrosną. Przed pieczeniem posmaruj je roztopionym masłem. Piecz 15-20 minut w 180 stopniach. Zaraz po upieczeniu jeszcze gorące bułki ponownie posmaruj pędzelkiem roztopionym masłem, odstaw do wystudzenia. Podawaj z masłem, konfiturą lub dżemem.
    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować