Bułeczki mleczno-maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotuj rozczyn. Do małego garnuszka wsyp mleko w proszku, wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i 4 łyżeczki mąki. Zalej całość 1 szklanką ciepłej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw na 10-15 minut aż masa podrośnie.
2.W tym czasie do miski wbij jajko, dodaj resztę cukru i sól, dokładnie utrzyj. Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia. Do jajek dodaj resztę ciepłej wody, wlej rozczyn, wymieszaj.
3.Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj. Pod koniec dodaj rozpuszczone masło. Ciasto przełóż na stolnicę i wyrabiaj przez około 10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przełóż do miski, oprósz je szczyptą mąki, przykryj ściereczką i odstaw na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4.Po tym czasie ciasto ponownie wyrób i podziel na 15 części (po około 83g każda). Bułki ułóż na blaszce w pewnych odległościach od siebie, ponownie odstaw na 30-45 minut aż podrosną. Przed pieczeniem posmaruj je roztopionym masłem. Piecz 15-20 minut w 180 stopniach. Zaraz po upieczeniu jeszcze gorące bułki ponownie posmaruj pędzelkiem roztopionym masłem, odstaw do wystudzenia. Podawaj z masłem, konfiturą lub dżemem.
Życzę smacznego!
Komentarze