Bułeczki maślane z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, łyżeczki cukru i letniego mleka robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Masło ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, szczyptą soli oraz żółtkami na puszystą masę.
Śmietanę ubijamy na sztywno.
Make przesiewamy na stolnicę, dodajemy masę maślaną, zaczyn oraz ubitą śmietanę, zagniatamy ciasto, ewentualnie podsypujemy jeżeli zbytnio będzie się kleić i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Z wyrośniętego ciasta formujemy 12 sztuk bułeczek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po 6 szt. dnem szklanki wyciskamy w każdej wgłębienie, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Napełniamy wgłębienia marmoladą, następnie zagniatamy kruszonkę i posypujemy bułeczki, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 C około 20 minut.
Komentarze