Bułeczki Łukaszka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Łukaszek w czerwcu będzie mieć 4 latka. Uwielbia oglądać bajki o gotowaniu i pomagać mamie w kuchni, szczególnie jak trzeba miksować lub mieszać i lepić . Lubi z siostrą Alą-7 lat grać w piłkę nożną (Ala trenuje piłkę nożną, gdzie w drużynie jest 20 chłopców i 2 dziewczyny ) oraz oglądać mecze.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • • 1 kg mąki pełnoziarnistej,
    • 2 łyżki soli, szczypta cukru, pieprz, łyżeczka kminku mielonego,
    • 4 łyżki płatków żytnich, słonecznik,
    • 50 g drożdży,
    • 2 szklanki letniej wody,
    • LUBCZYK,
    • 1 łyżka oliwy lub oleju.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki łukaszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierwsze drożdże i woda... 1. Do dużego głębokiego naczynia (najlepsza miska) wsyp: pokruszone drożdże, sól, cukier, pieprz, kminek, wlej wodę, dodaj szklankę mąki pełnoziarnistej i wszystko razem wymieszaj robotem kuchennym (2 sztuki widełek).
    Dodaj płatki, słonecznik (lub inne ziarna np. len, dynie) Miksuj dodając powoli mąkę. Zmień widełki na pojedynczy świder w robocie i dodając mąkę mieszaj. Masa na bułeczki powinna być taka, aby można było rękoma wziąć ciasto w ręce. W zależności od potrzeby dodaj trochę mąki lub wody.

    Nie musisz czekać! Od razu uformuj okrągłe bułeczki i pozostaw na ok 1 godz. w ciepłym miejscu. Bułeczki będą rosły.
    Nastaw piekarnik na 200 stopni. Bułeczki wstaw do gorącego piekarnika na ok 20 min.

Porady

Żeby skórka była chrupiąca i błyszcząca posmaruj wodą świeżo upieczone bułeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.99 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie
s

4.99 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bułeczki poznańskie

sylwin03 Wypróbujcie, warto 6 godz.

To może cię zainteresować