Bułeczki jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki włożyć do miski, wymieszać, zagniesć i dokładnie wyrobić.
Przykryć i odstawić na 1,5 godziny.
Następnie wyjąć na blat oprószony mąką i uformować z ciasta wałek/ ręcznie/
Podzielić na 10-12 porcji, z każdej strony otoczyć w oleju lub posmarować i ułożyć na blasze piekarnikowej wysłanej pergaminem. Autorka ułożyła je w tortownicy, ja dla bezpieczeństwa ułożyłam na blasze.Przykryć i znów odstawić na 1 godzinę.
Następnie każdą porcję posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Posypać sezamem lub makiem.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st przez ok. 25 minut.
Mnie trochę się spieszyło, więc bułki na blasze wyrastały 35 minut, dlatego wstawiłam je do zimnego piekarnika i ustawiłam na 180 st. Po 25 minutach były gotowe.
Bardzo puszyste i smaczne, ale brakowało mi zapachu. Następnym razem dodam zapach np. waniliowy lub cytrynowy.
Porady
Korzystałam z przepisu blogu kulinarnego,, Przy stole’’
Komentarze