Bułeczki graham z czarnuszką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Domowe bułeczki z czarnuszką. Miękkie i chrupiące.
Czarnuszka nadaje subtelnego smaczku.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki graham
    200 g mąki pszennej
    1/2 płaskiej łyżeczki soli
    10 g cukru
    20 g drożdży
    25 g masła
    1 łyżeczka oleju
    120 ml letniego mleka
    120 ml wody
    mleko do posmarowania
    2 łyżki czarnuszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki graham z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę z mlekiem mieszamy w garnku i lekko podgrzewamy.
    Drożdże kruszymy do miski i zasypujemy cukrem-po około 5 minutach jak zmiękną mieszamy na jednolitą masę.
    Następnie do drożdży dolewamy kilka łyżek mleka z wodą i mieszamy, a potem odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia.
    Mąki wsypujemy do miski i mieszamy z solą.
    Do mąki dodajemy drożdże, olej i wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo pozostałą ilość mleka z wodą.
    Dokładnie wyrabiamy ciasto i przykrywamy ściereczką.
    Odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
    Po tym czasie mokrymi rękoma nabieramy ciasta, formujemy kulki i układamy w odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Aż do wykorzystania ciasta.
    Następnie znów odstawiamy na 15 minut aby ładnie wyrosły
  • 2. Smarujemy wierzch lekko mlekiem, posypujemy czarnuszką i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
    Aż nam się zarumienią.
    Smacznego!

Porady

Można do bułek dodać kminku, siemienia lnianego czy sezamu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Czarnuszka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować