Domowe bułeczki z czarnuszką. Miękkie i chrupiące.
Czarnuszka nadaje subtelnego smaczku.
1 godz. 30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
300 g mąki graham
200 g mąki pszennej
1/2 płaskiej łyżeczki soli
10 g cukru
20 g drożdży
25 g masła
1 łyżeczka oleju
120 ml letniego mleka
120 ml wody
mleko do posmarowania
2 łyżki czarnuszki
Bułeczki graham z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę z mlekiem mieszamy w garnku i lekko podgrzewamy.
Drożdże kruszymy do miski i zasypujemy cukrem-po około 5 minutach jak zmiękną mieszamy na jednolitą masę.
Następnie do drożdży dolewamy kilka łyżek mleka z wodą i mieszamy, a potem odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Mąki wsypujemy do miski i mieszamy z solą.
Do mąki dodajemy drożdże, olej i wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo pozostałą ilość mleka z wodą.
Dokładnie wyrabiamy ciasto i przykrywamy ściereczką.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
Po tym czasie mokrymi rękoma nabieramy ciasta, formujemy kulki i układamy w odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Aż do wykorzystania ciasta.
Następnie znów odstawiamy na 15 minut aby ładnie wyrosły
2.Smarujemy wierzch lekko mlekiem, posypujemy czarnuszką i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Aż nam się zarumienią.
Smacznego!
Porady
Można do bułek dodać kminku, siemienia lnianego czy sezamu
Komentarze