DOMOWE BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne domowe bułki drożdżowe. Najlepiej smakują z dżemem i mlekiem!

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki,
    szklanka ciepłego mleka(+ dodatkowo łyżka zimnego),
    20 g drożdży,
    2 jajka,
    3 łyżki oleju,
    łyżeczka cukru,
    łyżeczka soli,
    czarnuszka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Bułki drożdżowe

Domowe bułeczki z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowuję rozczyn ze szklanki ciepłego mleka, drożdży i cukru - dokładnie rozpuszczam, odkładam w ciepłe miejsce (przykryte ściereczką).
    Do większej miski przesiewam mąkę, dodaję sól, rozczyn, 1 całe jajko i białko z drugiego, zagniatam ciasto. Na koniec dodaję olej, wyrabiam do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odkładam pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę.
    Kiedy ciasto wyrośnie dzielę je na 8 części i formuję bułki, układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczam. Ponownie przykrywam ściereczką i odkładam na 20 minut.
    Pozostałe żółtko dokładnie łączę z łyżką mleka, smaruję bułki, następnie obsypuję je czarnuszką.
    Bułki piekę w 200 stopniach (grzałka góra-dół) przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować