Domowe bułeczki z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowuję rozczyn ze szklanki ciepłego mleka, drożdży i cukru - dokładnie rozpuszczam, odkładam w ciepłe miejsce (przykryte ściereczką).
Do większej miski przesiewam mąkę, dodaję sól, rozczyn, 1 całe jajko i białko z drugiego, zagniatam ciasto. Na koniec dodaję olej, wyrabiam do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odkładam pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę.
Kiedy ciasto wyrośnie dzielę je na 8 części i formuję bułki, układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczam. Ponownie przykrywam ściereczką i odkładam na 20 minut.
Pozostałe żółtko dokładnie łączę z łyżką mleka, smaruję bułki, następnie obsypuję je czarnuszką.
Bułki piekę w 200 stopniach (grzałka góra-dół) przez 20 minut.
Komentarze